ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΠΟΛΜΗΚ – Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού Συντονιστών Ασφάλειας και Υγείας Κατασκευαστικών Έργων (ISHCCO) στη Λισαβόνα και Υβριδικό Συνέδριο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού Συντονιστών Ασφάλειας και Υγείας Κατασκευαστικών Έργων
(
ISHCCO) στη Λισαβόνα και Υβριδικό Συνέδριο

Στις 14 και 15 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού Συντονιστών Ασφάλειας και Υγείας Κατασκευαστικών Έργων «International Safety and Health Construction Coordinators Association» (ISHCCO) στη Λισαβόνα, στην Πορτογαλία. Οικοδεσπότης της Γενικής Συνέλευσης ήταν το Επιμελητήριο των Τεχνικών Μηχανικών της Πορτογαλίας (Ordem Dos Engenheiros Technicos).

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ) εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο του και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού ISHCCO, κα. Ευαγγελίτσα Τσουλόφτα.

Επίσης, συμμετείχαν, ως επίσημοι προσκεκλημένοι, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών (ECCE) και ο Πρόεδρος του Τμήματος Κατασκευών του Διεθνή Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης (ISSA-C) Καθ. Karl-Heinz Noetel.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του ISHCCO και των Οργανισμών ECCE και ISSA-C για την ενημέρωση των Πολιτικών Μηχανικών στα θέματα ασφάλειας και υγείας του κατασκευαστικού τομέα και τις σύγχρονες εξελίξεις στα θέματα αυτά, οι δυνατότητες της αξιοποίησης της ψηφιοποίησης για την ασφάλειας και υγεία και η αειφορία και η ασφάλεια και υγεία. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις της Κύπρου και των άλλων Κρατών μελών του ISHCCO και εξελίξεις σε νομοθετικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν τους Συντονιστές Ασφάλειας και Υγείας και τα θέματα ασφάλειας και υγείας στον κατασκευαστικό τομέα.

Κατά, την 2η ημέρα, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πέραν των 100 συνέδρων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, Συνέδριο για την ασφάλεια και υγεία στις κατασκευές με ομιλητές τους Προέδρους του ECCE και ISSA-C, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της χώρας. Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν παραδείγματα διαχείρισης των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στα έργα κατασκευής μετρό και αντιπλημμυρικού συστήματος συλλογής των όμβριων υδάτων στην Λισαβόνα, καθώς και παραδείγματα αξιοποίησης της ψηφιοποίησης και της μεθόδου ΒΙΜ για την αποτελεσματική διαχείριση της ασφάλειας και υγείας στον κατασκευαστικό τομέα.