Δελτίο Τύπου ΣΠΟΛΜΗΚ αναφορικά με την κοπή δέντρων κατά μήκος της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή στην Πάφο

Δελτίο Τύπου ΣΠΟΛΜΗΚ
αναφορικά με την κοπή δέντρων κατά μήκος της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή στην Πάφο
_____________

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου – ΣΠΟΛΜΗΚ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κοπή δέντρων κατά μήκος της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή στην Πάφο, που παρά τις έντονες διαμαρτυρίες από πολίτες έγινε εχθές. Ο συγκεκριμένος δρόμος κατά μήκος της Λεωφόρου αποτελεί τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου και ζωής που οδηγεί στο ιστορικό κέντρο της Πάφου, ως ένας από τους πιο ιστορικούς και συμβολικούς δρόμους της πόλης. Τα δέντρα αυτά αποτελούν έναν από τους ανεκτίμητους θησαυρούς του νησιού μας και θα έπρεπε να προστατεύονται.

Η ανάπλαση μιας οδού ή ενός χώρου θα έπρεπε να περιλαμβάνει τη διασφάλιση και την αναβάθμιση του πράσινου πνεύμονα και όχι την υποβάθμιση του. Ο κάθε χώρος είναι μοναδικός και τα χαρακτηριστικά του είναι ιδιαίτερα, ενώ τυχόν ανάπλαση του θα πρέπει να διέπεται από εξειδικευμένες μελέτες και σχεδιασμούς. Ως εκ τούτου, η ανάπλαση της οδού κατά μήκος της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή στην Πάφο και η υλοποίηση του προτεινόμενου έργου θα πρέπει να συμβαδίζει με τις αρχές της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και σεβασμού στην ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητα της πόλης της Πάφου. Με την καταστροφή ενός τοπίου που είναι υψίστης κοινωνικής και ιστορικής σημασίας αλλά και την ουσιώδη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης, δίνεται ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές μια ανάπλαση με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις.

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών τονίζει ότι πρέπει στις μελέτες να περιλαμβάνονται όλα όσα πρέπει να διατηρηθούν και αυτό να είναι προϋπόθεση για ένα έργο. Στη συγκεκριμένη ανάπλαση, το Τμήμα Δασών -που είναι το αρμόδιο Τμήμα αδειοδότησης για την κοπή των δέντρων- θα έπρεπε να μεριμνήσει για αυτό. Επιπρόσθετα, καλούνται όλοι οι Αρμόδιοι Φορείς, που εμπλέκονται στις αναπλάσεις δημόσιων χώρων, να προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους των διαδικασιών, ώστε να αποτρέπονται παρόμοια περιστατικά που οδηγούν στην καταστροφή του μικροκλίματος μιας περιοχής.

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου καλεί το Δήμο Πάφου και τους Αρμόδιους Φορείς που εμπλέκονται στην ανάπλαση του συγκεκριμένου χώρου, όπως πάρουν θέση για την περιβαλλοντική καταστροφή που υποβαθμίζει την φυσική ομορφιά του χώρου και τονίζει την ανάγκη να γίνουν ενέργειες ώστε να γίνει η κατάλληλη αναβάθμιση και αποκατάσταση του τοπίου, όπως με περισσότερα και καταλληλότερα δέντρα που θα αναβαθμίζουν την φυσική ομορφιά του χώρου. Εφόσον, δεν αποτράπηκε η αποκοπή των δέντρων, τουλάχιστον ας διαφυλαχθούν αυτά που έμειναν.

30 Μαρτίου 2022