Δελτίο Τύπου ΣΠΟΛΜΗΚ – 7o Διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας & Υγείας στα Κατασκευαστικά Έργα

Δελτίο Τύπου ΣΠΟΛΜΗΚ
Επιτυχής Διοργάνωση
7ου Διεθνές Συνεδρίου Ασφάλειας και Υγείας στα Κατασκευαστικά Έργα

Ένα βήμα μπροστά στην δημιουργία κουλτούρας πρόληψης για να επιτευχθεί το Όραμα
«Μηδέν Ατυχήματα»

Mission Possible!

Με αθρόα συμμετοχή και μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2021 στο Hilton Nicosia, το 7ο Διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας και Υγείας στα Κατασκευαστικά Έργα με τίτλο «Evolution or Revolution? The future is now! – > Mission Possible!»

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ), με συν-διοργανωτές το Τμήμα Κατασκευών του Διεθνούς Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης (ISSA-C) και το Γερμανικό Ινστιτούτο Υποχρεωτικής Ασφάλισης και Πρόληψης Ατυχημάτων στον Κατασκευαστικό Τομέα (BG BAU) και είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το Συνέδριο στήριξαν επίσης το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ), το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και ο Διεθνής Οργανισμός Συντονιστών Ασφάλειας και Υγείας στις Κατασκευές (ISHCCO).

Ένα Συνέδριο που έχει καταστεί θεσμός, αφού ο τομέας της Ασφάλειας και της Υγείας στα κατασκευαστικά έργα βρίσκεται πάντοτε στις προτεραιότητες του ΣΠΟΛΜΗΚ και που εντάσσεται στους στόχους του για επιμόρφωση και ενίσχυση της επικοινωνίας με τα μέλη του και ιδιαίτερα τους νέους μηχανικούς. Παρόλες τις πρωτόγνωρες και ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνει η κοινωνία μας λόγω της πανδημίας και την αβεβαιότητα για το αύριο, ο στόχος να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο με φυσική παρουσία επιτεύχθηκε.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου – εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων – κήρυξε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανδρέας Ζαχαριάδης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή, ο Πρόεδρος του (ISHCCO) Reinhard Obermaier και ο Πρόεδρος του ΣΠΟΛΜΗΚ Ανδρέας Θεοδότου.

Στο Συνέδριο όπου συμμετείχαν ενεργά διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες και επιστήμονες, στα θέματα ασφάλειας και υγείας από την Κύπρο, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, στόχευε στην ανάδειξη και παρουσίαση καινοτόμων πρακτικών λύσεων για να επιτευχθεί το όραμα Vision Zero. Ενώ η κατασκευαστική βιομηχανία αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις από την παγκόσμια πανδημία, η εισαγωγή της ψηφιοποίησης είναι ένας σημαντικός σταθμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στα Κατασκευαστικά Έργα, αφού θα προσφέρει εκσυγχρονισμό και πιο έξυπνες λύσεις για ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας, εξοικονόμηση πόρων, καλύτερη ποιότητα και λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, με απώτερο σκοπό τα μηδενικά ατυχήματα.

Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου περιλάμβανε ομιλίες/παρουσιάσεις με θέματα, όπως «COVID-19 και Διδάγματα στην Γερμανική Κατασκευαστική Βιομηχανία», «Vision Zero – Εμπειρία», «Η εμπειρία των Συντελεστών του Έργου» και η «Ενσωμάτωση της Ασφάλειας και Υγείας στη Μοντελοποίηση Κατασκευαστικών Πληροφοριών (ΒΙΜ) και άλλα Πρακτικά Εργαλεία».

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, με τις ακόλουθες θεματικές ενότητες «Καινοτόμες Λύσεις» και «Ψηφιοποίηση στον Κατασκευαστικό Τομέα» αλλά και με πρακτική επίδειξη από Μη Επανδρωμένο Εναέριο Όχημα (UAV) και τις εφαρμογές του στο εργοτάξιο. Οι Σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στα 3 εργαστήρια «Ηγετική Δέσμευση, χρησιμοποιώντας βασικούς δείκτες», «Πώς η πανδημία άλλαξε τον κατασκευαστικό τομέα» και «Νέοι τρόποι στην ψηφιοποίηση», μέσα από τα οποία συζητήθηκαν και ανταλλάχθηκαν απόψεις. Ακολούθησε η τελική συζήτηση στην ολομέλεια των Συνέδρων. Παράλληλα με το Συνέδριο λειτούργησε έκθεση με καινοτόμα προϊόντα και πρακτικές λύσεις από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού εργασίας, παρέχουν εκπαίδευση και άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με την Ασφάλεια και Υγείας στον κατασκευαστικό τομέα.

Το Συνέδριο ήταν ενταγμένο στις δραστηριότητες της παγκόσμιας εκστρατείας Vision Zero του Οργανισμού ISSA, η οποία υποστηρίζεται από πολλούς άλλους Διεθνείς Οργανισμούς και στην οποία o Σύλλογος μας, το ΕΤΕΚ και το ΤΕΕ είναι επίσημοι εταίροι. Επιπρόσθετα, η προσέγγιση της πρόληψης “Vision Zero” υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Πλαισίου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 2021-2027.

11 Νοεμβρίου 2021