Δελτίο Τύπου ΣΠΟΛΜΗΚ – 23 Ιουνίου 2022 – «Διεθνής Ημέρα Γυναικών στη Μηχανική»

Δελτίο Τύπου ΣΠΟΛΜΗΚ
23 Ιουνίου 2022 – «Διεθνής Ημέρα Γυναικών στη Μηχανική»
26% των Μελών του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου είναι Γυναίκες Πολιτικοί Μηχανικοί

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ) τιμά την 23η Ιουνίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Γυναικών στη Μηχανική (International Women in Engineering Day) και καλεί τα Μέλη του, όλους τους επαγγελματίες και οργανωμένους φορείς της Επιστήμης της Μηχανικής όπως αναδεικνύουν το ρόλο και δίνουν ίσες ευκαιρίες στις Γυναίκες Μηχανικούς, οι οποίες έχουν αποδείξει διαχρονικά τη σημαντική προσφορά τους στη Μηχανική και γενικά στην Επιστήμη.

Ιστορικά, η μέρα αυτή καθιερώθηκε από το 2017 στο Ηνωμένο Βασίλειο ως εθνική εκστρατεία μετά από πρωτοβουλία του Οργανισμού Women’s Engineering Society (WES) στα πλαίσια του εορτασμού των 95 χρόνων του. Στη συνέχεια, το 2016, η Διεθνής Ημέρα Γυναικών στη Μηχανική τέθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO και από το 2017 έχει καθιερωθεί ως παγκόσμιος εορτασμός των Γυναικών στη Μηχανική.

Σήμερα γιορτάζουμε το εκπληκτικό έργο των Γυναικών Μηχανικών σε όλο τον κόσμο, παράλληλα με το ρόλο της μητέρας και τους άλλους ρόλους που καλούνται να εκπληρώσουν. Ιδιαίτερα, τιμούμε τις Γυναίκες στη Μηχανική, οι οποίες τόλμησαν να είναι μέρος των επιτευγμάτων της επιστήμης και συνέβαλαν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ανάμεσα στις Γυναίκες με εξαιρετικά επιτεύγματα στη Μηχανική ανά το Παγκόσμιο είναι η Emily Warren Roebling, η Stephanie Kwolek, η Marie Curie, η Αda Lovelace, η Hedy Lamarr, η Margaret Hamilton.

Η αναγνώριση της θέσης και του ρόλου της Γυναίκας στην Μηχανική και ειδικότερα στον Κατασκευαστικό Τομέα και τα εργοτάξια περιλαμβάνεται στους στόχους και τις προτεραιότητες του ΣΠΟΛΜΗΚ. Παράλληλα, ο Σύλλογος μας στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και δημιουργία κουλτούρας ισότητας των φύλων στον εργασιακό χώρο και ειδικότερα στα Εργοτάξια.

Στα πλαίσια των δράσεων του ΣΠΟΛΜΗΚ για την επίτευξη των στόχων του, καθώς και στο πλαίσιο εορτασμού των 30 χρόνων από την ημέρα ίδρυσής του, θα διοργανωθεί ειδική Ημερίδα για τις Γυναίκες Μηχανικούς, η οποία θα ανακοινωθεί στη συνέχεια.