Δελτίο Τύπου ΣΠΟΛΜΗΚ – Προτεινόμενη Ανέγερση Καθεδρικού Ναού εντός του Δημοσίου Κήπου της Πάφου

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

Ο ΣΠΟΛΜΗΚ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου υιοθετεί τις θέσεις του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου σε σχέση με την προτεινόμενη ανέγερση Καθεδρικού Ναού εντός του Δημόσιου Κήπου της Πάφου. Οι θέσεις που αναφέρονται στην έκθεση του ΕΤΕΚ, τεκμηριώνουν ότι η υλοποίηση του προτεινόμενου έργου αντιτίθεται στις αρχές της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και σεβασμού στην ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητα της πόλης της Πάφου. Οι σημαντικότερες επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου συνοψίζονται πιο κάτω:

  • Καταστροφή ενός τοπίου, φορέα ιστορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής σημασίας, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο.
  • Καταστρατήγηση ουσιωδών προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Πάφου, που αφορούν τη χρήση, την κλίμακα, τον τύπο και την ένταση της προτεινόμενης ανάπτυξης.
  • Ουσιώδης υποβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος του κέντρου της πόλης, με ένα κτήριο που αντιστρατεύεται την κλίμακα της Περιοχής Ειδικού Χαρακτήρα, ανταγωνιζόμενο γειτονικά ιστορικά κτήρια ιδιαίτερης πολιτισμικής αξίας.
  • Αποξένωση ενός ιστορικού χώρου πολιτισμού και πρασίνου από την πολεοδομική πραγματικότητα του κέντρου της Πάφου.
  • Επιδείνωση των προβλημάτων κινητικότητας στο κέντρο της πόλης.
  • Αρνητική συμβολή στην υλοποίηση των πολιτικών και στην επίτευξη των στόχων της Κύπρου, σε σχέση με την κινητικότητα και την κλιματική αλλαγή.
  • Παραγνώριση ή/και αντίθεση στους στόχους του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της πόλης.

Ο ΣΠΟΛΜΗΚ καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών, το Δήμο Πάφου και τη Μητρόπολη Πάφου να συνεργαστούν για εξεύρεση λύσης, η οποία θα διασφαλίζει τη διατήρηση του χώρου ως αστικού δημόσιου κήπου και θα επιτρέπει στο Δήμο Πάφου να προχωρήσει στην ανάπλαση του σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς που είχαν γίνει τη δεκαετία του 2000.

21 Απριλίου 2021


Όχι από Περιβαλλοντική Αρχή για ναό στον Δημόσιο Κήπο Πάφου