Δελτίο Τύπου ΣΠΟΛΜΗΚ-Η σημερινή σεισμική δόνηση στην Κεντρική Τουρκία και Συρία μας θυμίζει ξανά τον υπαρκτό κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών στην Κυπρο

Δελτίο Τύπου ΣΠΟΛΜΗΚ

Η σημερινή σεισμική δόνηση στην Κεντρική Τουρκία και Συρία μας θυμίζει ξανά
τον υπαρκτό κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών στην Κύπρο

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ) θα ήθελε καταρχήν να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων από τον ισχυρό σεισμό στην Κεντρική Τουρκία και Συρία. Με αφορμή τον σεισμό που έγινε αισθητός και στο νησί μας τις πρωινές ώρες, σήμερα 06 Φεβρουαρίου 2023, ο ΣΠΟΛΜΗΚ οφείλει να επαναλάβει την ανησυχία του όσον αφορά τη στατική επάρκεια και ασφάλεια των παλιών οικοδομών στη χώρα μας, στο ενδεχόμενο μιας παρόμοιας σεισμικής δραστηριότητας.

Η μεγάλη ηλικία πολλών οικοδομών στη χώρα μας, η απουσία κουλτούρας συντήρησής τους, αλλά και το γεγονός ότι ένα μεγάλος αριθμός από αυτές έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί πριν την εφαρμογή του Κυπριακού Αντισεισμικού Κανονισμού το 1994, αυξάνει σημαντικά την επικινδυνότητά τους στο ενδεχόμενο σεισμικής δραστηριότητας. Με δεδομένο ότι η Κύπρος πλήττεται συχνά από σεισμούς, καταστροφικούς και μη, οι Πολιτικοί Μηχανικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επαναλαμβάνουν την άμεση ανάγκη της νομοθετικής ρύθμισης της Τακτικής Επιθεώρησης Κτηρίων και της έκδοσης σχετικού Πιστοποιητικού, ως μέτρο πρόληψης για αποφυγή καταστροφικών συμβάντων.

Ο ΣΠΟΛΜΗΚ καλεί την πολιτεία να προχωρήσει στην νομοθετική ρύθμιση του υποχρεωτικού ελέγχου της στατικής επάρκειας των κτηρίων και αντισεισμικής αναβάθμισης των παλιών οικοδομών, δίδοντας προτεραιότητα στις οικοδομές δημόσιας χρήσης.

06 Φεβρουαρίου 2023

blacksprut ссылка чтоб зайти