Δελτίο Τύπου – Ο ΣΠΟΛΜΗΚ εκφράζει την έντονη ανησυχία του αναφορικά με την Τροποποίηση των ρυθμίσεων για μειωμένο ΦΠΑ για πρώτη κατοικία

Δελτίο Τύπου
Ο ΣΠΟΛΜΗΚ εκφράζει την έντονη ανησυχία του
αναφορικά με την Τροποποίηση των ρυθμίσεων για μειωμένο ΦΠΑ για πρώτη κατοικία

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, εκφράζει την έντονη ανησυχία του σχετικά με την πρόταση Νομοσχεδίου που αφορά στην επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας, για τα πρώτα 140 τ.μ. κατοικίας με μέγιστο εμβαδό τα 200 τ.μ., το οποίο κατατέθηκε τον Ιανουάριο ενώπιον της Βουλής, σύμφωνα με ενημέρωση που λάβαμε από διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και στα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, για πλήρη ενημέρωσή τους.

Αυτή τη στιγμή, ανά το παγκόσμιο, ο Κατασκευαστικός τομέας έρχεται αντιμέτωπος με διάφορες προκλήσεις, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα ειδικότερα στο νησί μας. Τον τελευταίο χρόνο, ένα από τα κατάλοιπα του κορωνοϊού ήταν και η αύξηση του κόστους των υλικών του Κατασκευαστικού τομέα, που συνεπάγεται μια οικονομική κρίση που επηρεάζει περισσότερο τα νεαρά ζευγάρια και ειδικότερα τους πολίτες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Στην Κύπρο μέχρι σήμερα επιτρεπόταν η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5 % για τα πρώτα 200 τ.μ. των κατοικιών ανεξάρτητα με το συνολικό εμβαδό της κατοικίας που χρησιμοποιούνται ως κύρια και μόνιμη κατοικία από τον δικαιούχο. Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα να καθοριστεί ένα μέγιστο εμβαδό κατοικίας για να είναι κάποιος δικαιούχος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, όμως αυτός σίγουρα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 200 τ.μ., αφού οι ανάγκες μιας σύγχρονης οικογένειας σήμερα, είναι πολύ μεγαλύτερες. Παράλληλα, θεωρούμε πολύ μικρό το εμβαδόν των 140 τ.μ. τα οποία θα φορολογούνται με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η συγκεκριμένη τροποποίηση την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα είναι πλήγμα, πρωτίστως, για τα νεαρά ζευγάρια και το μέλλον των οικογενειών τους, αλλά και για την οικονομία του τόπου μας γενικότερα και ως ΣΠΟΛΜΗΚ καλούμε τον Υπουργό Οικονομικών όπως αναθεωρήσει την πρόταση που κατατέθηκε.

03 Φεβρουαρίου 2022