ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΠΟΛΜΗΚ – Οι λανθασμένες αποφάσεις, η στασιμότητα και οι ελλείψεις στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΠΟΛΜΗΚ
Οι λανθασμένες αποφάσεις, η στασιμότητα και οι ελλείψεις στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την τραγωδία στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας.

Το τραγικό δυστύχημα τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου στα Τέμπη, δείχνει το πόσο κρίσιμη και σύνθετη είναι η εφαρμογή της επιστήμης της Μηχανικής σε συνδυασμό με την ασφάλεια. Σε ένα τεχνολογικά ανεπτυγμένο κόσμο, οι παθογένειες και οι ελλείψεις των δικτύων μεταφοράς όπως οδικά, σιδηροδρομικά, αεροδρόμια και λιμάνια, είναι αδιανόητο να μετρούνται με τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Η έλλειψη κουλτούρας ασφάλειας, η απουσία/αποψίλωση καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, η άγνοια για την άμεση εκτίμηση κινδύνου, η καθυστέρηση σε αναβαθμίσεις συστημάτων, οι αλυσιδωτές παραλήψεις του συγκοινωνιακού συστήματος και η απουσία αυτοματοποιημένου συστήματος παρακολούθησης, ελέγχου και ασφαλείας, είναι ορισμένα από τα αίτια που πρέπει να διερευνηθούν και να επιλυθούν άμεσα, για να μην γίνουν η αφορμή για ακόμα μια αλυσίδα λαθών.

Εμείς ως Πολιτικοί Μηχανικοί οφείλουμε να συνδράμουμε για ένα καλύτερο αύριο που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, μέσα από ασφαλείς υποδομές, προνοώντας για τα φυσικά φαινόμενα στις υποδομές, αλλά και ενισχύοντας το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών μέσα από τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ασφαλούς δικτύου μεταφορών.

Οι σκέψεις όλων μας είναι στους οικείους των θυμάτων. Θερμά συλλυπητήρια. Ευχές για γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.