ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Η 76η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών στην Κύπρο

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ) φιλοξένησε την 76η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών «European Council Of Civil Engineers» (ECCE) στην Κύπρο από τις 24 έως και τις 27 Μαΐου 2023, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή εκπροσώπων των επαγγελματικών οργανώσεων Πολιτικών Μηχανικών από 16 χώρες της Ευρώπης και τον Διεθνή χώρο. Επίσης, τιμητική ήταν η παρουσία και συμμετοχή των Προέδρων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών «World Council of Civil Engineers» (WCCE) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Επιμελητηρίων των Μηχανικών «European Council of Engineers Chambers» (ECEC).

Τη σημασία της διασφάλισης και ασφάλειας και της υγείας στις κατασκευές, καθώς και τη βιωσιμότητα στην κατασκευή έργων, υπογράμμισε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Αλέξης Βαφεάδης, κηρύσσοντας την έναρξη των Εργασιών με τον χαιρετισμό του. Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντή, ο Πρόεδρος του ECCE, κ. Andreas Brandner και εκ μέρους του ΣΠΟΛΜΗΚ, ο Γενικός Γραμματέας του κ. Κυριάκος Τσιουπανής. Το έργο του ΣΠΟΛΜΗΚ αλλά και ένα σύντομο βίντεο για τις δράσεις του με αφορμή τα 30 χρόνια του από την ημέρα ίδρυσής του, παρουσίασε η Πρόεδρος του, κ. Ευαγγελίτσα Τσουλόφτα.

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, παρουσιάστηκε το Στρατηγικό Πλάνο του ECCE για την περίοδο 2023-2030, υπογραμμίζοντας τους στόχους και το όραμα του ECCE για τα επόμενα χρόνια. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι το «Engineers Ireland’s Civil Engineering Department» της Ιρλανδίας έγινε επίσημο Μέλος του ECCE αλλά και η υπογραφή του «Memorandum of Understanding» μεταξύ του ECCE και του Διεθνούς Οργανισμού Συντονιστών Ασφάλειας και Υγείας στις Κατασκευές (ISHCCO), υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο την δέσμευση συνεργασίας για προώθηση της κουλτούρας πρόληψης σχετικά με την διασφάλιση της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας στην Ευρώπη αλλά και ανά το παγκόσμιο. 

Στην Γενική Συνέλευση ανακοινώθηκε η επικαιροποιημένη, κοινή διακήρυξη (Manifesto) “3S Approach – Safe – Sound – Sustainable (Ασφάλεια – Ακεραιότητα – Αειφορία) – The need for Integrating Structural/ Seismic Upgrade of Existing Buildings, together with Energy Efficiency Improvements του ECCE και του WCCE. Η κοινή διακήρυξη και επιτελική σύνοψη ECCE-WCCE “3S Approach” (Joint  ECCE-WCCE 3S Approach Manifesto (EN) & Joint ECCE-WCCE 3S Executive Summary (EN)). Η πρωτοβουλία αυτή που είχε αρχίσει από την Ευρώπη το 2020, αποτελεί σήμερα κοινό όραμα των Πολιτικών Μηχανικών παγκόσμια, με στόχο τη συνέχιση της προώθησης προσεγγίσεων ολιστικής αναβάθμισης για την υποστήριξη της παγκόσμιας πολιτικής και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) για έναν ασφαλή και βιώσιμο κόσμο. Επίσης, παρουσιάστηκαν από τον Vice-President/President-Elect του ECCE, κ. Πλάτωνα Στυλιανού, το νέο βιβλίο που ετοιμάζει το ECCE με θέμα «Civil Engineering Profession in Europe» και οι εξελίξεις για την πρωτοβουλία 3S Approach.

Παρουσιάστηκαν επίσης, στοιχεία από τους πρόσφατους σεισμούς στην Τουρκία, καθώς και τα αποτελέσματα έρευνας μεταξύ των μελών του ECCE, αναφορικά με την επιθεώρηση των κτηρίων, την αντιμετώπιση από φυσικές καταστροφές αλλά και τα θέματα επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας.

Η συζήτηση, η ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών λύσεων αλλά και η εμπειρία όσων συμμετείχαν στην Γενική Συνέλευση, ήταν καθοριστική για την σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των Μελών του ECCE και του ΣΠΟΛΜΗΚ.

Η Γενική Συνέλευση του ECCE ολοκληρώθηκε με το 8ο Διεθνές Συνεδρίου Ασφάλειας και Υγείας στα Κατασκευαστικά Έργα με τίτλο «Respect Human Rights – Everyone has a Role to Play» και σύνθημα «Focus on People – Join Vision Zero» (www.cosh.cy), που πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Μαΐου 2023 στο Ξενοδοχείο Hilton Nicosia, στην Έγκωμη. Το Συνέδριο, με συμμετοχή πέραν των 250 Συνέδρων και 17 καταξιωμένων ομιλητών από 7 Ευρωπαϊκές Χώρες, εντασσόταν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ECCE.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας που ετοιμάστηκε από τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου περιλάμβανε δώρα από παραδοσιακές γεύσεις της Κύπρου, παραδοσιακούς χορούς και δείπνα, αλλά και επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο του Κουρίου.

01 Ιουνίου 2023                                                                         Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου


Για τις Παρουσιάσεις του 3S Approach
3S ECCE-WCCE_presentation
3S ECCE-WCCE_presentation_Cyprus 24.05.2023
MASTER_PowerPoint Presentation