Δελτίο Τύπου ΣΠΟΛΜΗΚ – Επικίνδυνη Κατάσταση Κτηριακών Υποδομών στην Κύπρο

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου -με αφορμή την μερική κατάρρευση πολυώροφου συγκροτήματος κτιρίων στο Μαϊάμι της Φλόριντα των ΗΠΑ και την πρόκληση θανάτων- εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκονται αρκετές κτηριακές υποδομές στην Κύπρο.

Αιτίες που δυνατό να οδηγήσουν σε κατάρρευση ή αστοχία μπορεί να είναι η χρήση υλικών κατώτερης ποιότητας, ελλιπείς ή/και λανθασμένες προδιαγραφές, λανθασμένη ή ελλιπής μελέτη ή/και επίβλεψη, αποδυνάμωση μερών του κτηρίου από ανθρωπογενείς ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις, μείωση της αντοχής των φερόντων στοιχείων του κτηρίου λόγω μη επαρκούς συντήρησης ή/και επίδρασης με στοιχεία της φύσης (νερό, αέρας, σεισμός), όλα αυτά και άλλα μπορούν να οδηγήσουν σε τοπική ή και ολική κατάρρευση μιας οικοδομής.

Μακριά από τη Φλόριντα, αλλά στο δικό μας τόπο έχει αναδειχθεί πρόβλημα με πολυκατοικία στη Γερμασόγεια, το οποίο δεν είναι το μοναδικό αλλά ένα απτό παράδειγμα που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Συγκεκριμένα, η πολυκατοικία στην οδό Αγίου Ιλαρίωνα στη Γερμασόγεια, φαίνεται να είναι μια ακόμη περίπτωση που δεν τηρήθηκαν οι όροι της οικοδομικής άδειας, αφού ο τοίχος αντιστήριξης δεν κτίστηκε ποτέ. Ανεξάρτητα ευθυνών και με γνώμονα πρωτίστως την ασφάλεια ανθρώπινων ζωών, θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα στήριξης (ή/και άλλα κατάλληλα) με τη συνεργασία των ιδιοκτητών/ενοίκων της πολυκατοικίας, του Δήμου Γερμασόγειας και άλλων Αρχών του Κράτους.

Παράλληλα, ο ΣΠΟΛΜΗΚ καλεί την Πολιτεία και τις Αρμόδιες Αρχές να τηρούν και να εφαρμόζουν με αυστηρότητα τις Νομοθεσίες ελέγχου της ανάπτυξης. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ενημέρωση των αγοραστών ακινήτων στην Κύπρο για το τελικό στάδιο της Αδειοδότησης, που είναι η έκδοση Πιστοποιητικού Έγκρισης το οποίο πιστοποιεί ότι η οικοδομή ανεγέρθηκε βάσει των εγκεκριμένων σχεδίων και μελετών, δηλαδή σύμφωνα με την Άδεια Οικοδομής. Ο ΣΠΟΛΜΗΚ καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και απαιτητικοί σε αυτό το θέμα.

Ο ΣΠΟΛΜΗΚ οφείλει να επαναλάβει την ανησυχία του όσον αφορά την στατική επάρκεια και ασφάλεια των οικοδομών, ιδιαίτερα των παλαιών οικοδομών στην Κύπρο και καλεί την Πολιτεία να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό με τη Νομοθετική ρύθμιση της τακτικής επιθεώρησης των οικοδομών.

                                                                                                                   01.07.2021

Πηγή: https://bit.ly/3ydZwuS

Πηγή: https://bit.ly/3ydZwuS

Πηγή: https://bit.ly/2UW0CwR

Πηγή: https://bit.ly/362l3KM