Ανακοίνωση Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου αναφορικά με την παράνομη κατεδάφιση διατηρητέων οικοδομών στην παλιά Λευκωσία

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου εκφράζει την έντονη δυσφορία του για την παράνομη κατεδάφιση διατηρητέων οικοδομών στην παλιά Λευκωσία, πλησίον του υπό κατασκευή Νέου Καθεδρικού Ναού. Η αγανάκτηση των Πολιτικών Μηχανικών είναι μεγάλη αφού η πολιτιστική μας κληρονομιά ενώ θα πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού, πλήττεται μέσα από αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες.

Δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες ενός πολύ σοβαρού περιστατικού αφού, από πληροφορίες που υπάρχουν, η αποκατάσταση των εν λόγω διατηρητέων οικοδομών περιλαμβανόταν στους όρους της Άδειας Οικοδομής που εκδόθηκε για την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού και για τη σύνθετη ανάπτυξη στο οικοδομικό τετράγωνο του συγκροτήματος της Αρχιεπισκοπής.

Είναι καθήκον μας ως πολίτες μιας ημικατεχόμενης πατρίδας να απαιτήσουμε σεβασμό προς την πολιτιστική κληρονομιά μας προκειμένου να εκπαιδευτούν οι νέες γενιές για να κατανοήσουν και να σεβαστούν τις αξίες της, αλλιώς δεν θα υπάρξει συνέχεια. Όπως προστατεύεται η άυλη πολιτιστική κληρονομιά και περνά από γενιές σε γενιές ως σημαντικός παράγοντας για διατήρηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, έτσι θα πρέπει να προστατεύεται και η υλική πολιτιστική κληρονομιά.

Ως Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών καλούμε τις αρμόδιες Υπηρεσίες να προβούν άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες για να σταματήσει η καταστροφή και να ξεκινήσουν οι ενέργειες για αποκατάστασή των κατεδαφισθέντων. Τέλος, επειδή ο Νόμος είναι ίσος με όλους, καλούμε την Πολιτεία να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία και τόλμη και να τον εφαρμόσει εναντίον όσων παρανόμησαν.

01/02/2021