Ανακοίνωση ΣΠΟΛΜΗΚ σε οτι αφορά την επαναφορά της περιοχής περιμετρικά του φράγματος του Κούρρη σε ζώνη προστασίας.

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση για την τροποποίηση των Πολεοδομικών Ζωνών στην περιοχή περιμετρικά του φράγματος του Κούρρη, με την οποία γίνεται ανάκληση της προηγούμενης λανθασμένης απόφασης με την οποία είχε μετατραπεί και αναβαθμιστεί σε οικιστική ζώνη.

Νοιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι, αφού με αυτό τον τρόπο ευοδώθηκαν οι προσπάθειες που κάναμε τα τελευταία χρόνια ως Σύλλογος, με πολυάριθμες παρεμβάσεις μας, για ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης. Μεταξύ άλλων, ελλόχευε  σοβαρός κίνδυνος, από ενδεχόμενη υλοποίηση των σχεδίων μεγάλης ανάπτυξης σε μικρή απόσταση από το μεγαλύτερο Φράγμα της Κύπρου.

Μια τέτοια ανάπτυξη θα έθετε σε κίνδυνο τον μεγαλύτερο αποταμιευτήρα νερού της χώρας μας,  κάτι για το οποίο προειδοποιούσε και το αρμόδιο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το οποίο τόνιζε ότι δεν ενδείκνυται να καθοριστεί ο περιβάλλοντας χώρος του φράγματος σε άλλη Ζώνη πέραν από Ζώνη Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Η προστασία του μεγαλύτερου φράγματος το οποίο κατασκευάστηκε για να υπάρξει επάρκεια νερού στη χώρα μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τους Πολιτικούς Μηχανικούς του τόπου μας. Με την επαναφορά της περιοχής περιμετρικά του φράγματος σε ζώνη προστασίας του περιβάλλοντος προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και η δημόσια υγεία.

Τονίζουμε για ακόμη μια φορά τη σημασία της επιστημονικής τεκμηρίωσης για τον καθορισμό των πολεοδομικών ζωνών αφού, ο χαρακτηρισμός  της πολεοδομικής ζώνης είναι θεμελιώδης για την προστασία του περιβάλλοντος , των υποδομών και πάνω από όλα της ανθρώπινης υγείας .