Έναρξη νέου Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ανθεκτικότητα Κατασκευών Έναντι Ακραίων Συνθηκών Φόρτισης – Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, προσφέρει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Ανθεκτικότητα Κατασκευών Έναντι Ακραίων Συνθηκών Φόρτισης: Πυρκαγιά, Έκρηξη, Σεισμός” από το εαρινό εξάμηνο 2021-2022. Πρόκειται για το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, που επικεντρώνεται στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Η ταχεία ανάπτυξη σύγχρονων δομικών συστημάτων που ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες της εποχής, σε συνδυασμό με μια σειρά πρόσφατων γεγονότων που επιβεβαιώνουν τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι κατασκευές – όπως για παράδειγμα, τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η κατάρρευση της γέφυρας στην Γένοβα, η έντονη σεισμική δραστηριότητα σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η πυρκαγιά στον πύργο Grenfell του Λονδίνου αλλά και παρόμοια περιστατικά σε υψηλά κτήρια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και αλλού, οι βομβαρδισμοί στο Ιράκ και στη Συρία, η αύξηση της τρομοκρατίας, κ.λ.π – επιβεβαιώνουν την ανάγκη κατάλληλου σχεδιασμού των κατασκευών ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται σε αυτές τις συνθήκες.

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Νεάπολις έχει σχεδιάσει το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών έχοντας αξιολογήσει τη σημαντικότητα του προβλήματος, τις ανάγκες για σωστή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση των μηχανικών στο συγκεκριμένο αντικείμενο, καθώς και την έλλειψη αντίστοιχων προγραμμάτων στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή.

Σημαντικές πληροφορίες για το πρόγραμμα:

  • Είναι εγκεκριμένο από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε).
  • Θα διδάσκεται από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, τόσο του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου όσο και πανεπιστημίων του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν σημαντική εμπειρία και εξειδίκευση στα σχετικά γνωστικά αντικείμενα.
  • Έχει διάρκεια πλήρους φοίτησης τριών ακαδημαϊκών εξαμήνων (2 εξάμηνα διδασκαλίας και ένα εξάμηνο μεταπτυχιακής διατριβής), η οποία δύναται να περιοριστεί στους 12 μήνες νοουμένου ότι η μεταπτυχιακή διατριβή θα έχει ξεκινήσει κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο εξαμήνων.
  • Τα ελάχιστα κριτήρια εισδοχής περιλαμβάνουν την κατοχή επίσημα αναγνωρισμένου ακαδημαϊκού τίτλου πανεπιστημιακού επιπέδου και την ικανοποιητική γνώση της αγγλικής γλώσσας.
  • Οι υποψήφιοι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2022, κατά την οποία θα ξεκινήσει η διδασκαλία του προγράμματος.
  • Στα μέλη του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ) θα προσφέρεται 25% έκπτωση στην ήδη προσιτή τιμή των διδάκτρων.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με τον Δρα. Σταύρο Χριστοδούλου, Προϊστάμενο του Τμήματος Εγγραφών και Συμβούλων Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις, στο τηλέφωνο 26-843331 ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο stavros.christodoulou@nup.ac.cy.