Δελτίο Τύπου ΣΠΟΛΜΗΚ για τον Φονικό Σεισμό σε Κρήτη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΠΟΛΜΗΚ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΕ ΚΡΗΤΗ
ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ, ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου – ΣΠΟΛΜΗΚ θα ήθελε να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένεια του θύματος του φονικού σεισμού στην Κρήτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του ενώ εκτελούσε εργασίες συντήρησης. Ο φονικός σεισμός άφησε πίσω του αρκετούς τραυματίες και μεγάλες υλικές καταστροφές, ενώ η μετασεισμική δραστηριότητα εντείνει την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής αλλά και των διαφόρων αρμοδίων Υπηρεσιών της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο ΣΠΟΛΜΗΚ, με αφορμή τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη, οφείλει να επαναλάβει την ανησυχία του όσον αφορά την στατική επάρκεια και ασφάλεια των παλιών οικοδομών στη χώρα μας, στο ενδεχόμενο μιας παρόμοιας σεισμικής δραστηριότητας. Η μεγάλη ηλικία τους, καθώς επίσης η μη επαρκής συντήρηση τους, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι ένα μεγάλος αριθμός από αυτές έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί πριν την εφαρμογή του Κυπριακού Αντισεισμικού Κανονισμού το 1994, αυξάνει σημαντικά την επικινδυνότητά τους στο ενδεχόμενο σεισμικής δραστηριότητας, εν αντιθέσει με τις νέες οικοδομές οι οποίες σχεδιάζονται πλέον με τους Ευρωκώδικες οι οποίοι περιλαμβάνουν αυστηρές πρόνοιες για την αντισεισμική προστασία τους.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι επιβάλλεται άμεσα η νομοθετική ρύθμιση της Τακτικής Επιθεώρησης Κτιρίων και έκδοσης σχετικού Πιστοποιητικού Επιθεώρησης το οποίο θα αποτελέσει το καλύτερο μέτρο πρόληψης για αποφυγή καταστροφικών συμβάντων.

Επιπρόσθετα, καλούμε την πολιτεία να επιδοτήσει άμεσα τον έλεγχο και την αντισεισμική αναβάθμιση και θωράκιση των οικοδομών σε συνδυασμό με την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Μετά την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν δοθεί τεράστια ποσά, από Ευρωπαϊκά κονδύλια για την ενεργειακή αναβάθμιση οικοδομών στη χώρα μας, χωρίς αυτή να συνοδεύεται και από την αντίστοιχη αντισεισμική αναβάθμιση τους ή και έλεγχο της αντισεισμικής επάρκειας τους. Καλούμε την πολιτεία όπως διαθέσει ένα μέρος των κονδυλίων αυτών μαζί και με άλλα εθνικά κονδύλια για να προωθήσει την αποτίμηση, τον έλεγχο και την αντισεισμική αναβάθμιση των οικοδομών.

Τέλος, ο ΣΠΟΛΜΗΚ έχει ήδη επικοινωνήσει με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου και έχει εκφράσει την ετοιμότητα του να συνδράμει σε ενδεχόμενη μετάβαση Πολιτικών Μηχανικών στην περιοχή που έχει πληγεί από τους σεισμούς, αποστέλλοντας μέλη του για τη διενέργεια μετασεισμικών ελέγχων, μέσα στα πλαίσια του σχεδίου «Εγκέλαδος» της Πολιτικής Άμυνας.

28 Σεπτεμβρίου 2021